12 Ekim Dünya Artrit Günü

12 Ekim Dünya Artrit Günü

Artrit, vücuttaki eklemlerde meydana gelen iltihap durumudur ve romatizmal hastalıkların en önemli semptomudur.

Artrit, vücuttaki eklemlerde meydana gelen iltihap durumudur ve romatizmal hastalıkların en önemli semptomudur. Artrit, eklemlerde ağrı, şişlik ve sabah tutukluğuna neden olmaktadır. Özellikle uzun süre devam eden ve çok şiddetli olabilen ağrı şikayeti artrit hastalarının en büyük yakınmasıdır. Ağrılar, kullanılan ağrı kesicilerle azalsa da bazen ağrı kesilmeyebilir. Artritin en yaygın çeşidi osteoartrit yani bilinen adıyla kireçlenmedir. Diğer çeşitleri ise; Romatoidartrit (RA), Gut, Ankilozanspondilit gibi romatizmal hastalıklardır.

Ankilozan Spondilit, çoğunlukla gençlerde görülen ve esas olarak omurga leğen kemiklerinin birleşim yeri olan sakroiliyak eklemlerde başlayan iltihaplı bir romatizmadır. Burada sözü edilen iltihap, mikrobik değildir. Bel, sırt, boyun ve kalçanın arka kısımlarında ağrı ve sabah tutukluğu şikayeti görülür. Tanısı konulamayan durumlarda ileri düzeyde kamburluk ve omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı gelişebilir. Ünlü oyuncu Suna Pekuysal ve deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara'nın hastalığı olarak bilinen Ankilozan Spondilit, ülkemizde her 200 kişiden birinde görülüyor.

Susurluk Devlet Hastanemizde bu gibi hastalıkların tanı ve tedavisine yeni kurulan FTR ünitesinde başlamış bulunmaktayız.Bu ve benzeri şikayetleri olan hastalarımızı tanı ve tedavileri için bekleriz

Uzm. Dr. Fatih Noyan



Anahtar Kelimeler: Dünya Artrit
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu