SUSURLUK CHP İLÇE BAŞKANI BEKİR BARUT: "VİCDANEN SINIFTA KALDILAR"

SUSURLUK CHP İLÇE BAŞKANI BEKİR BARUT:

06 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı meydana gelen deprem felaketi hakkında açıklamada bulunan Susurluk Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Bekir BARUT, inşaat sektöründe yürütülen yanlış politikanın çok sayıda can aldığını

06 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı meydana gelen deprem felaketi hakkında açıklamada bulunan Susurluk Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Bekir BARUT, inşaat sektöründe yürütülen yanlış politikanın çok sayıda can aldığını belirtti.

                Velhasıl Gazetesi Muhabiri Sena EĞİLMEZ'in yaptığı röportaja göre Susurluk CHP İlçe Başkanı Bekir BARUT, şu açıklamalarda bulundu:

                "KENDİ HATALARINI VATANDAŞA ATTILAR"

                "Deprem ülkemizin bir gerçeği, ancak bu denli zarar görmemizin nedeni imar aflarının peş peşe çıkarılmasıdır. İmar affı kanunundan faydalanan binaların incelenmesi gerekiyordu. Herkes rant peşinde olduğu için sahillerde veya eski binalarda imar affından faydalanılıyorsa, bir ekip kurularak denetlenmesi gerekiyordu. Denetleme sonucu binanın durumuna göre imar affı verilmeliydi. Hükümet para toplama uğruna, insanların imar affını kullanarak yaşanmayacak evlerde yaşamalarına göz yumdu. Bu felaketin ardından suçu da imar affından yararlanan vatandaşa attı. Daha sonra 'hükümet olarak olarak bizim bunda bir eksiğimiz yok'a getirdiler.

                "RÜŞVETİN ADI YAPI DENETİM OLDU"

                Hükümetin bütçesinde çok miktarda açık olduğu için para bulmaları gerekiyordu ve böyle bir yola girdiler. Kaçak kat çıkmış binaya bile imar affı ile "Yaşanabilir" denildi. Örneğin kişinin yıllardır oturduğu bina çok katlı, son katları kaçak, 1999 depreminden sonra olduğu için hiçbir denetime tabi tutulmamış. Müteahhitler de 'Para Gitmesin' diye malzemeden kaçırıyor. 1999'dan sonraki denetimler de rüşvetin adı değiştirilerek yapı denetimine çevrildi.

                Firmalar, hiçbir zaman dört dörtlük bir inşaat ortaya koymadı. İmza atılıyor, paralar alınıyor ve sonrasında hiçbir denetim olmuyor.

                "BU VİCDAN MESELESİ OLMALI PARA DEĞİL"

                Denetim şirketleri para kazanmanın yolunda. Bu görev belediyelere verilse aynı şartlarda özel şirketlerin aldığı komisyonu belediyeler alsa, her belediye  kendi bünyesinde organize çalışsa, inşaat sektörünün daha sağlıklı ilerleyeceğini düşünüyorum. Yani diyaloglar müteahhit vatandaş arasında kalınca herkes parasına bakıyor, vatandaş da sorgulamıyor. Bunun vicdan meselesi olması lazım.

                "GÜVENİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ANLADIK"

                Halkımızın bize getirdiği yardımları kendi üyemiz olsun veya olmasın gereksinim duyan herkese ulaştırdık. Vatandaşlarımızın bir kısmı Devletin Kızılay'ına ve AFAD'ına güvenmedikleri için bizim aracılığımızla yardım yapmak istediler. Güven çerçevesinde gelen tüm yardımları toplayarak il merkezimizle beraber Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine gönderdik. Şüpheye yer vermeden yardımlar yerlerine ulaştırıldı. Yardımda bulunan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu depremle beraber güvenmenin ne denli önemli olduğunu gördük. Susurluk'ta 1999 öncesindeki yüksek binaların bir an önce kontrol edilmesi gerekiyor.

                Özellikle bazı binalar sulak arazilere yapıldığı için kontrolden geçmesi gerekiyor. Eğer bir şirket olarak parayı alıyorsan en iyi şekilde yapman lazım."



  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı