SÜTE ZAM GELDİ: ÇİĞ SÜTÜN LİTRE FİYATI 15 LİRA OLDU

SÜTE ZAM GELDİ: ÇİĞ SÜTÜN LİTRE FİYATI 15 LİRA OLDU

Son dönemde başta Trakya'da çiğ süt fiyatına 15 lira talep edildiğini ve ardından diğer bölgelere yayılmaya başladığını kaydeden sektör temsilcileri,

Son dönemde başta Trakya'da çiğ süt fiyatına 15 lira talep edildiğini ve ardından diğer bölgelere yayılmaya başladığını kaydeden sektör temsilcileri, 2,5 liralık zammın müstahsilde süt fiyatının 15 liraya yükselmesinden kaynaklandığını belirtiyorlar. Ulusal Süt Konseyi'nin referans fiyatı ise 11 lira 50 kuruş olarak belirtiliyor.

                Zincir marketlerde normal yüzde 3 ve üzeri yağlı sütlerin fiyatı 24 lira ile 38 lira arasında değişiyor. Diğer yandan, Kasım ayı itibarıyla süt ürünlerine yapılan zam raflara yansıdı. Etiketlerde 2 Kasım'dan bu yana değişikliğe gidiliyor.

                Trakya'da Çanakkale ve Edirne illerinde üreticilerin çiğ süt fiyatına 15 lira talep etmeye başladıklarını aktaran temsilciler, ardından Balıkesir, Konya'de da fiyat artışının talep edildiğini ve bunun son ürüne de fiyat olarak yansıdığını aktarıyorlar. Zamların ekim ayında geldiğini ve 1 Kasım itibarıyla da bir zammın daha yansıdığını ifade eden temsilciler, sonuç olarak iki kez yansımış olduğunu ifade ediyorlar. İndirim marketlerinde fason ürünlere ekimde ve kasımda toplamda 2,5 lira zam geldiğini dile getiren temsilciler, dünyada da tek fiyatı artan gıda ürününün süt olduğunu aktardılar.

                Yem fiyatlarının da uzun süredir aynı olduğunu ve bu zammın piyasada arz-talepten  oluşan bir gelişme olduğu vurgulanıyor. Serbest piyasada sütün fiyatı 13 lira civarında bulunuyor. Son denemde rafta süt fiyatında yaşanan 2,5 liralık artışın nedeni çiğ sütün 15 liraya çıkması gösteriliyor. Bu zammı yapacak bir maliyet artışının gözükmediğine dikkat çeken temsilciler, arz-talep dengesizliğini işarat ediyorlar. 



Anahtar Kelimeler: GELDİ: SÜTÜN LİTRE FİYATI
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı